Влиянието на Китай върху глобалния крипто пазар винаги е било значително

...
Влиянието на Китай върху глобалния крипто пазар винаги е било значително
Коментари Харесай

Бъдещето на биткойн ако Китай отмени забраната за добив: два сценария

Влиянието на Китай върху световния крипто пазар винаги е било доста и това по никакъв начин не е инцидентно, имайки поради, че страната е една от най-големите стопански системи в света. Връзката на Пекин с криптовалутите обаче е комплицирана, което постанова да се проучат аргументите за рестрикциите и евентуалните последствия от премахването на рестриктивните мерки, написа BeinCrypto.

След скорошна поръчка от китайските управляващи, предполагаща допустима смяна в политиката, бъдещето на криптовалутите в Китай безусловно виси на косъм, обещавайки обилни последствия за промишлеността в международен мащаб.

Китай има дълга история на използване на забрани върху криптовалутите

Още през 2013 година Китайската национална банка (КНБ) издаде правила, с които забрани на финансовите институции да вземат участие в преводи с виртуални валути като биткойн.   Тази възбрана обаче не направи нелегално пазаруването, съхраняването или изпращането на криптовалути от китайските жители.
 Подготвя се световна регулация на крипто пазара
Подготвя се световна регулация на крипто пазара

Инициативата е на световния орган на комисиите по скъпи бумаги

Забраната на първо място направи достъпа до криптовалути посредством тържища по-труден. Първоначално тя имаше за цел да забави търговията с биткойн, която беше станала необятно публикувана, като доста компании, в това число известната търсачка Baidu, я не разрешиха като способ на заплащане.

През 2017 година, по време на бичия пазар на криптовалути, китайските управляващи постановиха по-строги разпореждания за търговията с крипто, ориентирани по-специално към първичните предлагания на монети (ICO). ICO, които са цифрови токени, представляващи дялове от собствеността в нови планове за криптовалути, означиха внезапен растеж в търговията.

Много от тези ICO-та обаче се оказаха измами заради неналичието на регулация. За да се оправи с безумието около въпросните ICO, Китай забрани всички платформи, предлагащи ICO, и задължи тържищата да възстановят парите на вложителите.

През 2021 година Китай предприе най-строгите си ограничения против криптовалутите

При цена на биткойн към $55 000, Държавният съвет на Китай разгласи публична възбрана за рандеман на криптовалути. Въпреки строгите ограничавания, възбраната на Пекин не съумя да спре изцяло активността в бранша. Появиха се редица подземни крипто пазари, а разнообразни крипто запалянковци не престават да намират способи да заобиколят рестриктивните мерки.

Напоследък има от ден на ден индикации, че Китай може да смекчи твърдата си позиция във връзка с крипто. Тази вест е изключително значима, като се има поради, че едно от най-значимите разтърсвания за крипто пазара през последните няколко години пристигна през 2021 година, точно когато Китай предприе най-големите рестрикции против цифровите активи и забрани добива.

Трябва да се означи, че даже и страната скоро да облекчи своите ограничавания, тя евентуално ще продължи да упражнява непоколебим надзор върху бранша, с цел да подсигурява отбраната на потребителите, да предотврати евентуални финансови опасности и да поддържа контрола върху личните си дейности за цифрова валута.

Отмяна на рестриктивните мерки?

Като най-населената страна в света и една от най-големите стопански системи, приемането на криптовалутите от Китай може да подтиква световното търсене, да увеличи цените и евентуално да докара до по-широко приемане на цифровите валути. Това също може да проправи пътя за връщането на дейностите за копаене на крипто в страната, която в миналото беше най-големият център за копаене на биткойн в света. 

Така или другояче, премахването на забраната може да сътвори и разнообразни провокации. Например, това може да докара до нараснала волатилност на крипто пазара. Освен това, това може да докара и до регулаторни провокации, защото управляващите се борят със отбраната на потребителите, прането на пари и проблемите на финансовата непоклатимост.

Потенциалното унищожаване на възбраната на Китай безспорно ще бъде развой със обилни последици за световния крипто пазар. Въпросът е какви тъкмо ще са те.
 Изкуствен разсъдък в интерес на биткойн? Мисията е допустима
Изкуствен разсъдък в интерес на биткойн? Мисията е допустима

До каква степен AI ще влияе на криптоиндустрията?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР